Blog #1 Dóór kunnen in de bezorgd-om-elkaar economie

#Corona #Sociale innovatie

Uitdagingen en momenten van crisis aangrijpen om tot vernieuwende en baanbrekende oplossingen te komen: dat raakt het hart van innovatie. Dat zien we al op technisch gebied gebeuren, denk aan de indrukwekkende resultaten die studenten in Delft boekten met nieuwe beademingsapparatuur. Maar deze crisis vraagt naast technische oplossingen ook om oplossingen op het emotionele en sociale gebied. Want: ‘hoe blijven wij met elkaar, als collega’s, klanten en medemensen in verbinding?’. En: ‘wat hebben we hier voor nodig?’

Het draait om WIJ

De crisis biedt kansen aan die partijen die de noodzaak en mogelijkheden tot samenwerking aangrijpen. Ieder van zijn eigen eiland af en uit zijn koker, dat is nu de uitdaging. In deze crisis draait het om wat wij met elkaar kunnen doen. Wij als samenwerkende bedrijven en organisaties kunnen over sector-grenzen en disciplines heen tot vernieuwende werkwijzen komen. Wij is ook onze klanten die onze oplossingen voor de 1,5-meter maatschappij omarmen en tot effect laten komen. Wij is ook het streven dat we allemaal hebben om met elkaar door de crisis te komen door meer naar elkaar om te kijken. Als persoon en als bedrijf, onderdeel van een 1,5 meter zorgen-voor-elkaar -economie.

Een voorbeeld is het communicatiebedrijf MediaMonks die ook alle medewerkers thuis heeft zitten. Voor die medewerkers worden AMMA-sessies (Ask MediaMonks Anything) georganiseerd, waarin hun vragen worden behandeld en wordt gekeken hoe samen door deze crisis kan worden gekomen. “We deinzen er niet voor terug om de harde waarheid te vertellen: we don’t sugarcoat it.” Ook worden in die sessies de best practices verzameld en gedeeld, waarmee zij hun klanten op afstand kunnen helpen met hun doelgroep in contact te blijven. (Sprout, 20 april). 

Innoveren is leren

Innovatie draait soms om iets radicaal nieuws ontdekken of om een onverwacht sterke bundeling van traditionele disciplines. Innovatie wordt vaak in gang gezet door je te laten inspireren en prikkelen door nieuwe en verrassende concepten, inzichten en ideeën. Hier kan je ook in deze tijd jouw collega’s op voorbereiden, laat IT-dienstverlener Kwiik zien. Dit bedrijf laat zijn medewerkers niet zomaar thuiszitten, maar biedt hen digitale opleidingen en trainingen aan om met de volgende vernieuwing bezig te zijn (ZIPconomy, 29 april). Juist op dergelijke nieuwe kennis voortborduren en nog een sprong verder mee maken, brengt innovatie in beweging. 

Er zijn enorm veel van dit soort aansprekende voorbeelden, maar die blijven nog veelal onder de radar. Wij gaan daar met je naar op zoek. Zodat we daar samen inspiratie uit kunnen halen. En we daar ons voordeel mee kunnen doen om in onderlinge verbondenheid zo sterk mogelijk uit de crisis te komen.

Innoveren en de Topsectoren

De Nederlandse Topsectoren zijn met alle bedrijven, organisaties en overheden in haar gelederen, de motor onder de Nederlandse innovatiekracht. De Topsectoren blijven investeren in innovaties die in deze periode juist ook kansen bieden om sneller te herstellen, ook op sociaal gebied. Met de blogreeks waar deze editie de aftrap van is, gaan we je voeden met de inspirerende voorbeelden en werkwijzen die de vindingrijkheid, flexibiliteit, creativiteit en de handelsgeest die de Nederlanders typeert in zich dragen. Zodat we daar ons voordeel mee kunnen doen. En samen de handen ineen kunnen slaan om er het beste van te maken in deze lastige omstandigheden, met onverminderd oog voor de sociale en emotionele aspecten. 

Innovatief én samen de crisis door 

De crisis hakt er diep in en zal haar littekens achterlaten. Maar door het delen van inspirerende voorbeelden, vindingrijkheid, durf én de kracht van zorgen-voor-elkaar en samen-de-schouders-eronder, creëren we de kansen om samen door de crisis te komen. Verbonden én sterker. 

Volg onze blogs en laat je inspireren. En deel vóóral ook de werkwijzen en oplossingen die jij hebt bedacht. Stuur die naar hca-topsectoren@ptvt.nl. Zodat we daar met elkaar de inspiratie en kansen uit kunnen putten!

Prof. dr. S. (Steven) Dhondt
Senior research scientist TNO