Vernieuwde opleiding Horti Technics & Management mede dankzij bijdrage NGF

16-02-2024

MBO Westland, gevestigd in World Horti Center te Naaldwijk presenteerde op 1 februari de totaal vernieuwde opleiding Horti Technics & Management. Docent  Roel van Heijningen vertelt: “We zijn er trots op onze vernieuwde opleiding te presenteren tijdens onze Open Dag. Door de samenwerking met netwerkorganisatie Katapult én een bijdrage vanuit het Nationaal Groeifonds is het innoveren van deze opleiding in een stroomversnelling terechtgekomen.“

Horti Technics & Management
Vijf jaar geleden startte de opleiding Horti Technics & Management in World Horti Center. Van Heijningen: “Toen al was onze opleiding uniek door samen met andere (HBO)onderwijspartners, overheid en bedrijfsleven te zorgen voor onderwijs dat aansluit op steeds veranderende eisen vanuit de internationale tuinbouwsector. Onze focus lag altijd al op onderzoekend leren met behulp van de de geweldige onderzoeksfaciliteiten die we in huis hebben, zoals de All Climate Kas en Circulaire Kas. We hadden al veel ideeën om ons onderwijs nog innovatiever te maken en nog beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De bijdrage uit het Groeifonds en het netwerk vanuit Katapult werken als katalysator om deze plannen in hoog tempo te realiseren.”

Doel van Katapult en bijdrage Nationaal Groeifonds
MBO Westland is onderdeel van de Greenport Horti Campus. De bijdrage die is toegekend aan dit netwerk van campussen heeft als doel de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs te versterken op het gebeid van leren en innoveren. De bijdrage zal worden gebruikt voor een betere samenwerking tussen bedrijven en onderwijs. Het gaat daarbij met name om de thema’s (groene) digitalisering en energieneutraal. Van Heijningen: “De innovaties in de internationale tuinbouwsector volgen elkaar snel op. Het Westland is wereldleider op het gebied van handel, kennis en productie in deze sector. Wij werken en innoveren bijvoorbeeld al jaren samen met bedrijven als Avag, Priva, Hoogendoorn, van der Knaap en Ridder, zodat onze studenten bekend raken met toonaangevende bedrijven in de sector en mee kunnen werken aan de laatste ontwikkelingen en innovaties.”

Wat is er nieuw aan de opleiding?
 “Samen met het bedrijfsleven gaan we werken aan vraagstukken en innovaties in de internationale tuinbouwsector. Er komt daarnaast meer focus op onderwerpen als data science, groene digitalisering en samenwerking met bijvoorbeeld het HBO. Ook ligt de focus nóg meer op de praktijk. Minder in de schoolbanken en aan de slag tijdens praktijkdagen. Iedere week bestaat uit 3 praktijkdagen; 1 dag op een bedrijf in de regio (dit kunnen zowel tuinbouwproductiebedrijven, toeleveringsbedrijven, techniekbedrijven als veredelings/vermeerderingsbedrijven zijn), 1 dag een lintstagedag en 1 dag in onze eigen kassen in World Horti Center. Daarnaast zullen we ook samen met het bedrijfsleven aan de slag gaan op de nieuwe themapleinen ‘Groene Digitalisering’ en ‘Energie’ binnen het WHC” aldus van Heijningen.

Meer informatie ovder het MBO Westland vind je hier

0